2015. február 6., péntek

Nimfapapagáj: édes kis ausztrál

A nimfapapagájok nagyon barátságos kis teremtések. Nem bírják az egyedüllétet, a magányt. Az ausztráliai kis kakadukról olvashattok most egy cikket. 



Levest főzök belőled!
Ausztráliában a nimfa papagáj nem csak a lakások dísze, hanem ínyenc fogásnak is számít. Sokan nem is tudják, hogy a papagájleves helyi jellegzetesség, és a recept így kezdődik: Végy néhány nimfapapagájt! A nimfa papagájok rajokban, csapatokban élnek, és ezért lakásban tartott társaik is örülnek annak, ha csapat veszi körül őket. Kiválóan érzik magukat ott, ahol sok ember van. Egyszerűen bírják a nyüzsgést.

A Nimfa környezete
Nagyobb kalitka kell nekik, mint a hullámos papagájoknak. A Nimfák állítólag imádnak fürdeni. Fontos, hogy folyamatosan legyen lehetősége megfürdeni. Mivel nagyon társas lény, általában kevesebb játékkal is beéri akkor, ha sokat vagyunk körülötte és foglalkozunk vele, beszélünk hozzá. Azért legalább egy tükröt adjunk neki.

Fiú, vagy lány?
Fiatalon nagyon nehéz megkülönböztetni őket. Kb. 6 hónapos korukra derül ki a nemük. A tojó homloka, feje teteje, pofa- és toroktájéka szürkés sárga, a fültájékon levõ folt kevésbé élénk, bóbitájában több a szürke. A hímek feje élénksárga.

Mit egyen a madár?
Főleg magvakat eszik. Imádják a szotyolát.  Kedvelik az almát és a gyümölcsöket. Fontos, hogy kapjanak csirákat , salátafélét, sok zöldséget és legalább 20 naponként tojással (legalább 30 percig kell főzni!) is érdemes megkínálni őket. Ehetnek sajtot is. Kenyeret, zsemlét lehetőleg ne etessünk velük, ha mégis szereti a madár, akkor csak nagyon picikét a héjából lecsípve kapjon.Az ásványi anyagok adásához használhatjuk a szépiát, amely a tintahal mészváza, vagy helyette a műszépiát. Ez mindig legyen a madarak elõtt. Ez fõleg meszet tartalmaz, ezért az egyéb ásványi anyagok beviteléhez használjuk a kereskedelmi forgalomban kapható készítményeket. Nagyon fontos a madaraknak a lágyeleség. Ezt ajánlott mindig frissen készíteni. Ebben az a lényeg az, hogy állati fehérje valamilyen formában mindig legyen benne. Használhatunk keményre fõzött tojást, sárgarépát, kétszersültet, almát, sajtot (pl trappista), zabpelyhet, háztartási kekszet, darált, fõtt húst (szárnyas húst, esetleg sovány marhahúst), hangyabábot, száraz tehéntúrót, fõtt rizst az eleség elkészítéséhez.

A madarakat naponta kínáljuk friss vízzel. Vannak olyan madarak, akik a természetes (tartósítószerek nélküli!!) gyümölcsleveket is kedvelik. Nálunk pedig a buborék nélküli tiszta ásványvíz adása vált be a legjobban.


Problémák a tartás során
A csőrük és a körmük igen hosszúra megnőhet, ha nincs min koptassák. Többek között ezért is fontos a szépia. A karmok hosszát úgy tarthatjuk kordában, ha vastagabb ülő rudat adunk a kalitkába, mint a szabványos. Mi egy erdei séta során szereztünk be egy vastagabb ágat, ami nem csupán jól koptatja a madár karmát, de igen mutatós is. Gyakran előfordul, hogy a madarak kopaszodni kezdenek. Ez a szomorúság és a hiánybetegségek jele is lehet egyben. (Az érzelmek hiánya is hiánybetegség!) Ásványi anyagokkal (ásványvíz) és sok-sok szeretettel orvosolható ez a probléma. Ha mégsem sikerülne, forduljunk orvoshoz.

A nimfákról általában és konkrétan
A mi madarunk nagyon szelíd és kezes. Mindenben és mindenkiben vakon bízik, ami nem túl jó tulajdonság. (például a macskában is megbízna ..) Természetesen nem minden nimfa papagáj ilyen. A madarak kézhez szoktatása igen nagy türelmet és odafigyelést igényel. Kernel nagyon sokat beszél – ez néha elég zavaró! - és minden érdekli, ami csillogó, vagy amit mi csinálunk. Minden nap este van a repülés ideje. A madarak napirendje szempontjából fontos, hogy biztosan tudja, mikor jön el az az idő, amikor velük foglalkozunk.

forrás: harmonet.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése